top of page
Search

Desafiament i Resiliència

Updated: Oct 9

Joan Aracil, Freerider



Joan Aracil és un jove talentós originari d'Andorra, destacat en el món del freeride. La seva passió per les muntanyes i l’esquí es va desenvolupar des de petit, gràcies a les sortides familiars per gaudir de la natura sense les limitacions de les pistes convencionals. Inicialment, va començar a explorar les àrees al voltant de les pistes abans de passar a rutes més exigents, i així va anar consolidant el seu amor per aquest esport. Fins a anar al Freeride World Tour.


Per afrontar els desafiaments del freeride, Joan combina diversos tipus d’entrenament. A nivell físic, practica esport com el trial, la bicicleta i l’escalada, a més de sessions de força al gimnàs. En el pla mental, des de fa uns anys treballa amb el Centre Calma per gestionar millor les pressions i moments difícils, millorant així la seva resiliència i preparació psicològica.


La seva experiència al Freeride World Tour ha estat profunda i reveladora. Competir en aquesta cursa li ha permès apreciar la llibertat inherent al freeride, un esport que no segueix rutes predeterminades. El que més l’ha impactat és el respecte necessari per a practicar aquest esport, ja que la seguretat i l’autoconeixement són essencials.


El moment més significatiu de la seva carrera va ser la seva entrada al Freeride World Tour després de la darrera prova del FWT Challenger. No tenia grans expectatives, i veure la reacció dels seus pares en aquell moment és un record que mai oblidarà. Joan també ha après molt del seu accident important, el qual va marcar un canvi en la seva perspectiva. La principal lliçó que ha extret és el respecte profund que s’ha de tenir per la muntanya, fins i tot en territoris familiars. Aquesta experiència ha canviat la seva manera d’afrontar les competicions, abordant-les amb més calma i prudència.


La recuperació post-accident va ser dura i complexa, perquè el cap va ser el principal òrgan afectat. Joan va passar tres mesos en recuperació mental i física, un període que va posar a prova la seva determinació i paciència. L’entorn muntanyenc d’Andorra ha jugat un paper clau en el seu desenvolupament com a freerider.


Sense les muntanyes del país, el seu amor per l’esport no hauria arribat a les mateixes altures. Entre els majors desafiaments als que s'enfronten els freeriders, Joan destaca la dificultat de realitzar baixades en terrenys desconeguts. Les condicions poden variar molt i l’orientació és essencial per evitar problemes.


Per als joves que volen dedicar-se al freeride, Joan els recomana que simplement gaudeixin de l’esquí i passin temps a la muntanya per aprendre a llegir les condicions. També destaca la importància de portar el material adequat, com pala, sonda i DVA, com a mínim. A curt termini, Joan vol consolidar la seva posició al Freeride World Tour i establir-se en aquest entorn. A llarg termini, somia amb assolir grans èxits, amb el Bec de Roses, a Suïssa, com un dels objectius destacats. Amb la seva passió, dedicació i superació, Joan Aracil continua inspirant altres amb la seva trajectòria en el freeride.


RECOMANO ALS JOVES QUE SIMPLEMENT GAUDEIXIN DE L’ESQUÍ I PASSIN TEMPS A LA MUNTANYA PER APRENDRE A LLEGIR LES CONDICIONS.



10 views

Recent Posts

See All

コメント


bottom of page