Els joves apreten fort.
En l'actualitat, la pràctica esportiva és una de les activitats més freqüents durant el temps lliure de qualsevol sector de la població dels països desenvolupats, i constitueix una de les manifestacions culturals de major importància en la nostra societat.
L’esport a Andorra representa un sector d’interès nacional. Un dels punts que permet que això sigui possible és l’impacte que té l’esport en la salut física i emocional de les persones, i l’impacte en l’economia, representant un 8% del PIB del país. Es considerat d’interès nacional perquè impacta favorablement en la salut de les persones i la cohesió social, en el creixement econòmic i el posicionament internacional. Gràcies a la predisposició i l’esforç dels diferents joves s’ha aconseguit que Andorra comenci a tenir més representació i bons resultats en l’esport, tan fora com dins del país, cosa que anys enrere no passava.
Liderar un equip esportiu, cooperar amb els teus companys per aconseguir l'èxit o comprendre que l'esforç de l'entrenament té una compensació, són algunes de les situacions que poden afavorir el desenvolupament personal dels esportistes, les quals són transferibles a altres situacions de la seva vida personal.
Tot seguit explicarem una pinzellada de la vida esportiva de diversos atletes andorrans.
IRINEU ESTEVE
Irineu Esteve, nascut el 1996, és un esquiador de fons andorrà que competeix a nivell internacional. Va competir per Andorra en el Campionat del món d'Esquí Nòrdic FIS 2017 a Lahti, Finlàndia. A finals del 2018 va fer història per a Andorra aconseguint el 21è lloc a Lillehammer, i 19è a Beitostolen. A començat l’any fent història una altra vegada amb una 6a posició a la pujada a Cermis a l'estació italiana de Val di Fiemme.
ROGER PUIG
Va patir un accident amb 14 anys mentre esquiava a l’estació de Saas Fe, malgrat les seqüeles que li va deixar l’accident, Roger Puig ha aconseguit ser el millor esquiador paralpí del país i un dels millors del món. Va assolir el seu millor resultat en la Copa del Món de Leogang, amb un cinquè lloc al segon eslàlom.
VICTÒRIA JIMÉNEZ
Victòria Jiménez ha guanyat el primer partit de l'Obert dels Estats Units júnior a la nord-americana Theadora Rabman. S'acomiada de l'Obert dels Estats Units, després de perdre en dobles a semifinals per 2 sets a 0. La tenista feia parella amb l'espanyola Ane Mintegi i van caure contra les nord-americanes, Ashlyn Krueger i Robin Montgomery.
LLUÍS MARÍN
Un dels esportistes més destacats de la història del país, es va retirar el 2021. Els dos darrers anys han estat un infern per al surfista de neu Lluís Marín, degut als dolors d’esquena. Marín només volia anar a la Xina a buscar el que sempre ha perseguit, la medalla olímpica.
NAHUEL CARABAÑA
Nahuel Carabaña signa una nova pàgina a la història de l'atletisme andorrà amb una medalla de bronze als 3.000 obstacles de l'Europeu sub-23. Aquest és el primer metall de la història del país en atletisme en un Campionat d'Europa.
JOAN VERDÚ
És un esquiador alpí andorrà que va debutar el 2010 i el 2012 va acabar tercer als campionats nacionals de França i tercer en Super-G als Jocs Olímpics de la Joventut d’hivern del mateix any. També va competir per Andorra als Jocs Olímpics d’hivern de 2014. L’any passat el va acabar de la millor manera, fent doblet guanyant la segona Copa d'Europa de gegant a Glungezer.
CAROLA VILA
Carola Vila va fer autocrítica a l’acabar la temporada del passat abril del 2021, després d'una temporada irregular, amb una molt bona actuació a la Copa del Món de Davos, on va fregar els punts, i altres per sota de l'esperat al Mundial sub-23 i l'absolut.
MAEVA ESTEVEZ
Va brillar la passada campanya en Copa d'Europa i a la propera vol destacar a la Copa del Món. Tot i que la surfista de neu ha remarcat que aquest és el seu objectiu, diu que ha de ser realista i anar pas a pas. L'aspecte a treballar per fer el pas definitiu a l'elit és la part mental, ja que és el que més la condiciona perquè es posa molta pressió.
LAURA PELLICER
Laura Pellicer va quedar eliminada a les semifinals de l'Europeu d'Ivrea a Itàlia, en la disciplina de caiac. L'andorrana va acabar en el lloc 22è de les 30 palistes que prenien part a la semifinal. Pellicer ha tocat cinc portes i això li ha suposat 10 segons de penalització i quedar a 33 segons del millor temps.
ÒSCAR CASAL
Un total de 1.200 corredors van participar a l’Skyrace Comapedrosa, única prova puntuable per a la Copa del Món de curses de muntanya que es va disputar a Andorra. Marc Casal el més ràpid entre els andorrans va optar a una brillant sisena plaça.
MARC CASAL
Marc Casal s'ha proclamat campió del món en la prova de 68 quilòmetres. Andorra està lluitant per pujar al podi en aquest mundial organitzat per les Skyrunning World Series. Casal ha patit a les baixades però ha anat com una moto a les tres pujades per completar el recorregut amb un temps de 8 hores i 10 minuts, nou rècord de la prova.
ÁLVARO RODRÍGUEZ
Álvaro Rodríguez és un dels molts casos que confirmen l'esport com un gran instrument d'inclusió. L'estadi Comunal Joan Samarra és gairebé la seva segona casa i, des de fa un parell d'anys, aquest jove amb trastorn de l'espectre autista s'ha convertit en un participant més al Campionat d'Atletisme.
RAUL FERRÉ
Els joves pilots de l'Automòbil Club van pujar al podi en la quarta prova de l'Espanyol de muntanya, la Pujada a Chantada. Raül Ferré, segon de la categoria 2 darrere Javi Villa, que es va imposar per poc més d'un segon. La propera cita de l'Espanyol serà al setembre.
MIREIA GUTIÉRREZ
L'esquiadora andorrana deixa l'esquí després de 18 anys en competició. Ho deixa satisfeta de la seva carrera, amb 32 anys, i amb ganes d'ajudar les promeses de l'esquí del país. La federació ja li ha ofert un lloc al seu organigrama tècnic.
コメント