top of page
Search

La recuperació de la Farga del Madriu



Els treballs de recuperació de la Farga del Madriu que s’han realitzat fins ara, i que han començat aquest 2021, han permès descobrir el canal d’aigua que accionava una de les funcions de la ferreria que s’ubicava al solà de la Farga entre 1732 i 1836, al llarg d’un segle. D’aquesta manera, el descobriment faculta els arqueòlegs i tècnics especialitzats en la matèria a conèixer com es creaven els lingots de ferro al martinet.


La intervenció va començar a mitjans de setembre, i ha requerit la instal·lació d’un campament en altura per allotjar-hi els quinze membres de l’equip d’artesans de pedra seca i d’arqueòlegs que hi treballa.


En la primera de les quatre campanyes que s’han previst, l’objectiu és documentar, consolidar i restaurar la farga, el martinet i els seus annexos, en una àrea arqueològica de 1.400 metres quadrats.


Els equips han pogut avançar molt en aquesta primera fase i han trobat traces originals de la farga, molt més del que a priori s’havia plantejat. La intervenció segueix les línies marcades pel Govern en favor de la conservació del patrimoni, que a més explica part de la història del país vinculada al ferro donant molta importància a la vall.


El projecte, té per objectiu salvaguardar aquest jaciment arqueològic i potenciar un jaciment singular i exemple únic de la farga catalana del segle XVIII inèdit als Pirineus. El programa de conservació preveu una actuació transversal que integri la protecció del patrimoni, la formació professional en matèria d’arquitectura de pedra seca, el turisme sostenible i la recerca cultural.


Segons l’historiador Olivier Codina, l’objectiu principal de l’expedició, és entendre la siderúrgia del lloc, i com aquesta s’intercala amb la cronologia de la vall.


En un primer moment, indica Codina, el terreny i les restes de la instal·lació es trobaven cobertes d’arbres, per la qual cosa van haver de tallar selectivament els vegetals, per tal de veure tot el jaciment i les estructures: amb l’avançament de l’estudi hauríem d’entendre que es feia i com funcionava realment, com per exemple el descobriment del canal d’aigua que alimentava el martinet.


El projecte de restauració de la forja del Madriu compta amb la col·laboració de tres mestres de la pedra seca, els quals aniran acudint al jaciment al llarg dels anys, i que atorguen l’experiència necessària perquè la restauració i revaloració d’aquest patrimoni no caigui d’aquí a dos anys, que tingui un grau de seguretat.


La segona fase dels treballs tractarà la revaloració de l’entorn del jaciment en una àrea de 4.700 metres quadrats. Aquest projecte permetrà aturar el procés de deteriorament de les restes de la Farga i garantir-ne la conservació. La intervenció arqueològica permetrà aprofundir en el seu coneixement, i fer-ne difusió contribuirà a posar en valor aquest bé d’interès cultural singular.

21 views

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page