EDIFICI TRILLÀ 6 · ANDORRA LA VELLA
L'edifici neix de la ubicació de l'aparcament a les plantes baixa, primera i segona, una característica única que defineix aquest projecte.
Aquesta decisió implica que no s'hagi excavat i que no es reservi la planta baixa per a un local comercial, aportant una singularitat distintiva.
Una altra característica és la seva disposició en dos carrers, condicionant que la part posterior està sota terra. Això es tradueix en uns primers pisos que només tenen una façana, mentre que els pisos superiors disposen de dues cares.
Per una altra part, la definició volumètrica de la normativa impulsa una retirada progressiva cap enrere amb tota una freqüència de plànols que va reduint gradualment la volumetria i es va fent cada vegada més petit.
Aquesta interacció entre l'habitacle i l'exterior és una de les característiques més distintives del projecte.
El projecte de l’edifici residencial Trillà es troba a prop de l’Avinguda Meritxell, epicentre comercial i centre neuràlgic del país.
Actua com a pont entre dos contextos: el primer, natural, silvestre i tranquil; el segon, construït, domesticat i accelerat.
Reflecteix el continu procés de transformació del paradigma,on mirant cap a la tradició i aprenent d’ella, podem entendre i projectar el nou horitzó.
En les plantes superiors s’ha jugat amb els volums per crear terrassesa la part posterior, les quals semblen fragmentar el volum general de l’edifici.
Des de les terrasses es pot observar no només les altres terrasses, sinó també l'edifici en si mateix, afegint una dimensió addicional a l'experiència de l'habitatge. Així, aquest projecte no només es destaca per la seva singularitat estructural i arquitectònica, sinó també per la seva capacitat de crear connexions visuals i espacials entre l'interior i l'exterior.
A la façana principal es combinen diversos materials amb textures diferents, alguns brillants i altres mates, creant un contrast visual interessant. La secció d'aquest projecte és remarcablement singular. Les façanes no són planes sinó que reculen cap a dins, generant més metres lineals de façana i creant un buit interior que permet contemplar l'edifici des de l’interior, la forma que té la façana permet gaudir de la mateixa façana. Els pisos són molt lluminosos, amb grans obertures fins a terra i les formes rodones de les terrasses suavitzen la geometria. El color blanc de la façana contribueix a una sensació general de lluminositat i amplitud.
A la façana frontal, uns llistons amb aspecte de fusta actuen com a filtre per ocultaruna zona tècnica crucial on es troben les màquines d'aerotèrmia encarregades de produir calefacció i aigua calenta. Aquest espai tècnic s'integra dins de la mateixa façana, permetent una integració harmoniosa. Darrere dels llistons, es troben silenciadors que neutralitzen els sorolls emesos per les màquines, garantint una convivència tranquil·la amb els veïns.
Aquesta solució és clau per diverses raons: primerament, les màquines d'aerotèrmia, quan es troben a la coberta, poden generar molts sorolls molestos per als veïns, a més d'alterar l'estètica de l'edifici. Així, la seva integració dins dels nivells de pàrquing i la façana no només redueix els problemes de soroll, sinó que també manté la qualitat dels habitatges dels pisos superiors, evitant interferències sonores.
La combinació de baranes massisses i de vidre proporciona privacitat als espais exteriors habitables. Aquest disseny permet gaudir de l'exterior amb intimitat, ja que la part massissa de la barana oculta la vista des de l'exterior mentre que la barana de vidre manté la transparència i la lluminositat. Això significa que pots relaxar-te a l’exterior sense preocupar-te de ser observat. Aquesta combinació de materials crea un equilibri entre la privacitat i l'obertura cap a l'entorn exterior, afegint valor als espais habitables a l'aire lliure.
Aquest projecte no només destaca per la seva singularitat estructurali arquitectònica, sinó també per la seva capacitat de crear connexions visuals i espacials entre l’interior i l’exterior.
La façana del carrer Doctor Molines presenta una combinació fascinant de materials, destacant el material brillant de ceràmica alveolar amb relleu juntament amb un ceràmic mat a la part inferior. S’han creat peces blanques de sòlid surface que formen línies verticals i horitzontals, afegint verticalitat i continuïtat, i suavitzant la transició entre els materials del voraviu.
El projecte reflecteix el continu procés de transformació del paradigma, on mirant cap a la tradició i aprenent d’ella, podem entendre i projectar el nou horitzó.
L’entrada principal es troba situada al carrer Doctor Molines, on l’alumini texturitzat de la façana entra a l’interior, i combina amb la resta d’elements: materials nobles com la fusta, contrastant amb les peces ceràmiques del paviment.
A l’aparcament, situat a l’accés del carrer Bisbe Iglesias i a les plantes primera i segona, s’han cuidat els detalls com la il·luminació, senyalística, cromatisme..., amb un resultat sobri i contemporani, en consonància amb la resta de l’edifici.La presència de llum natural es manté fins i tot en els espais d’aparcament.
La planta de distribució d’una de les plantes. L’optimització d’aquesta, dona com a resultat
uns habitatges amplis i diàfans.
L’efecte de l’escala interior d’una de les vivendes és de lleugeresa, ja que sembla flotar en l’espai.
Els pisos són molt lluminosos amb totes les estances exteriors que donen a façana, no hi ha patis interiors, tots els pisos donen a la façana principal o a les dues façanes amb la màxima obertura.
A les cuines, s’ha permès als propietaris seleccionar el color de la cuina per coordinar-lo amb l’ambient de l’habitatge, afegint un toc personalitzat a cada espai.
Aquest projecte no només destaca per la seva singularitat estructurali arquitectònica, sinó també per l’excel·lència assolida a nivell d’acabats interiors.
Les zones de dia, com el saló i el menjador, estan separades de les zones de nit. Les primeres, estan orientades cap al sud, l’eix agitat d’Andorra, mentre que les segones miren cap a la zona residencial de la capital.
Els habitatges d'aquest edifici permetenuna personalització total, amb opcions per al paviment, revestiments ceràmics i acabats de fusteria, el què confereix a cadascun un caràcter únic, adaptat als gustos i preferències dels habitants.
Pel quef a les instal·lacions, s'ha implementat un sistemade ventilació mecànica controlada que assegura la renovació de l'aire pur, fins i tot quan l'habitatge està totalment tancat. Aquest sistema captura l'aire exterior, el barreja amb l'aire interior i recupera la calor, garantint condicions òptimes de salubritat i confort a l'interior de cada habitatge.
Pel que fa als serveis, s'ha instal·lat un sistema de calefacció per aerotèrmia, amb equips individuals per a cada habitatge, que produeixen aigua calenta i calefacció per terra radiant.
A més, disposa d'aire condicionat per a neutralitzar els dies més calorosos de l'any, assegurant un ambient còmode en qualsevol època.
Als banys, s'ha utilitzat ceràmicaamb diferents textures per a potenciar els efectes de la retroil·luminació LED, creantuna atmosfera elegant i acollidora.
PROJECTE: EDIFICI TRILLÀ 6 · ANDORRA LA VELLA
PROPIETAT: SUMMIA REAL ESTATE
ARQUITECTURA: OROBITG STUDIO · ARCH.LAB
CONSTRUCTORA: SIDECO
Comments