top of page
Search

Qualitat de vida

Updated: Sep 28, 2021

Poblet d'Auvinyà - Sant Julià de Lòria.



Al peu del bosc de La Rabassa en la parròquia laurediana, es troba aquest encantador poble d’Auvinyà d’inspiració medieval.


El poble d’Auvinya és un dels destins favorits dels visitants que busquen l’harmonia urbanística i la tranquil·litat.


Amb un microclima de 300 dies de sol a l’any, en aquesta part septentrional del país no es troben hotels de luxe ni restaurants famosos. Ni tan sols conegudes galeries comercials.


Allà només veurem un poble que queda documentat amb data de l’any 875, segle IX. Indret ple de llegendes mil·lenàries, com la de la Dama Blanca d’Auvinyà, símbol de la independència i llibertats andorranes. S’ha aconseguit convertir aquests paratges en un destí preferit, tant pels seus habitants, com pels visitants que hi arriben “ràpid i fàcilment” però que se’n van “difícil i lentament “.


"UN POBLET DE 30 CASES ENVOLTAT DE PRATS, VINYES I POMERES"

Es tracta d’un poblet de 30 cases, totes de lloguer, envoltat de prats, vinyes i pomeres de tan sols uns 100 habitants i que compta amb el mateix nombre de vaques, trobant-ne sovint alguna que remuga pacíficament pels seus carrers empedrats. Carrers on els cotxes no poden circular.



Trobem dues torres medievals, la de les Nenes i la del Drac i una església d’estil romànic amb la imatge de Sant Ivo, i de les Verges de Canòlich i de Meritxell. I uns grans panells de ferro rovellat, gravats amb la història d’Andorra.


Recentment, s’han construït 5 noves cases amb la mateixa filosofia que les anteriors; amb materials característics de les cases pairals andorranes, la pedra utilitzada és del país, els balcons són de fusta, les teulades de llosa recuperada i les xemeneies són pròpies de l’època.


Aquests nous habitatges, consten d’un singular aparcament, pintat amb una gamma cromàtica plena de colors vius.


Auvinyà, paratge magnífic entre les muntanyes lauredianes, es converteix així en un exemple de les coses ben fetes, exclusives i respectuoses amb les construccions tradicionals d’Andorra. I com indica el rètol de ferro forjat: “caminant que arribes a Auvinyà, aquí seràs sempre benvingut”.







ARQUITECTURA: ALFONS VALDÉS

ENGINYERIA: GUILLEM VALDÉS

CONSTRUCTORA: ENTRIMO CONSTRUCCIONS




Recent Posts

See All

Kommentare


bottom of page