REFORMA DE LA CLÍNICA VERGE DE MERITXELL · ESCALDES-ENGORDANY

La clínica Verge de Meritxell d’Escaldes-Engordany ha completat una reforma integral que transforma les seves instal·lacions en un espai modern i acollidor. Representa un pas significatiu cap a la creació d’un espai sanitari que prioritza el benestar, la funcionalitat i la innovació, convertint-se en un model a seguir per a futurs projectes arquitectònics en el sector de la salut.
La reforma de la clínica Verge de Meritxell ha estat concebuda amb l’objectiu de millorar el benestar dels pacients i el personal, establint diverses directrius de disseny que reflecteixen aquesta visió. També inclou la renovació de les instal·lacions (elèctriques, incendis, comunicació, lampisteria etc..), seguint paràmetres d'eficiència energètica i disminució de la petjada de CO2.
En primer lloc, s’ha optat per una clara sectorització a nivell de disseny, diferenciant set tipus d'espais que conformen la nova composició interior. Aquest enfocament organitza l’espai de manera funcional i eficient, facilitant una circulació fluida i intuïtiva.
Els espais s'han classificat en: despatxos mèdics, zones de circulació, sales o espais d'espera, el vestíbul i recepció general de la clínica, sales exclusives per a treballadors, zones humides com sales de neteja i banys, i finalment, la sala d'exercici del servei d'envelliment i salut. Cada un d'aquests espais ha estat dissenyat per satisfer les necessitats específiques dels seus usuaris, tant si es tracta de pacients com de professionals de la salut.

Una de les directrius fonamentals ha estat la incorporació d’elements naturals, com la fusta, que aporten calidesa i confort als espais. L'ús de la fusta en els acabats, els mobles i les decoracions ajuda a suavitzar l'ambient clínic, creant un entorn més agradable i relaxant. A més, millora l'estètica, contribueix a la qualitat de l'aire i al benestar emocional dels usuaris i es tracta d'un material constructiu sostenible.
La integració del mobiliari ha estat dissenyada amb l'objectiu d'eliminar barreres físiques i augmentar la sensació d'amplitud dins dels espais. Això s'ha aconseguit mitjançant l'ús de dissenys de mobiliari modular que permeten una adaptació flexible a les necessitats canviants de l'ús. Aquesta eliminació de barreres facilita la circulació, i millora la comunicació i la interacció entre pacients i professionals de la salut.
La senyalització i la il·luminació s'han integrat en els accessos i les zones de circulació, amb l'objectiu de millorar l'orientació i la seguretat a l'interior de la clínica. Les làmpades LED i altres fonts de llum han estat seleccionades per oferir una il·luminació càlida i agradable, que redueix l'estrès i contribueix al benestar general dels usuaris.
Un altre aspecte essencial ha estat l’optimització de la llum natural. Les sales de consulta i els despatxos mèdics s'han dissenyat per maximitzar la llum natural, establint connexions visuals amb l'exterior. Les fusteries d'accés s'han dissenyat per integrar-se amb l'entorn exterior, proporcionant vistes al jardí i altres espais verds que afavoreixen una sensació de tranquil·litat.
Finalment, l'ús de textures i colors adequats ha estat un altre dels eixos clau en el disseny. S'ha evitat l'ús de paletes de colors i textures que recordin l'entorn hospitalari tradicional, amb l'objectiu de crear un ambient que eviti la sensació de malaltia i que, en canvi, promogui la comoditat.
Les sales d’espera es dissenyen per augmentar la sensació d’amplitud mitjançant bancades d’obra i gelosies de fusta que divideixen els espais sense comprometre les vistes.
PROJECTE: REFORMA DE LA CLÍNICA VERGE DE MERITXELL ESCALDES-ENGORDANY ARQUITECTURA: MIQUEL BURGUÉS SORIANO / BAU ARQUITECTURA
ENGINYERIA D’INSTAL·LACIONS: SALVADOR ALDOSA
CONSTRUCTORA: AUXINI
댓글